Suptul degetului este un alt subiect controversat în rândul părinților.

Da, este perfect natural și promovează independența, dar este și un obicei prost cu care mulți părinți s-au confruntat.

Beneficii

1. Confort emoțional

Când un copil este supărat, s-a demonstrat că mișcarea folosită în timpul suptului de deget mare reglează efectiv ritmurile respirației și ale bătăilor inimii. Şi asta îl ajută să se relaxeze.

2. Ajută sistemul imunitar

Un studiu recent a descoperit că copiii care își sug degetul sau își rod unghiile au un risc mai mic de a dezvolta alergii mai târziu în viață în comparație cu cei care nu au adoptat acest obicei. Teoria este că suptul degetelor expune copiii la mai mulți microbi, contribuind la promovarea dezvoltării sănătoase a sistemului imunitar, care ajută la prevenirea dezvoltării alergiilor. Rezultatele nu sunt concludente, dar susțin ideea generală că expunerea mai mică la microbi a dus la o creștere a alergiilor la copii.

3. Alină durerile de dinți

Un alt beneficiu este faptul că îi permite copilului să-și gestioneze propria durere în perioada erupției dentare, atenuează o parte din disconfort.

4. Obligă la respirație nazală

În momentul în care bebeluşul suge degetul este obligat să respire pe nas. Şi asta e un lucru bun. Aşa suntem structurați, să respiram pe nas. Nasul este un filtru miraculos căptuşit cu cilii, componente foarte mici asemănătoare firelor de păr, care au multe funcții: filtrează, umidifică şi încălzeşte sau răceşte aerul (în funcție de temperatură) înainte de a intra în plămâni. De aceea va fi mai puțin predispus la îmbolnăvirile pulmonare, faringiene şi amigdaliene.

Riscuri

1. Problemele fizice cauzate de suptul degetului sunt minore:

  • Îngroşarea pielii degetului favorit este frecventă (o problemă ce va disparea de la sine)
  • Infecții uşoare localizate în jurul unghiei

2. Probleme ortodontice

După apariția dinților, cea mai des întalnită problemă este malocluzia dentară care reprezintă alinierea imperfectă a dinților. Mai exact, dinții sunt poziționați incorect şi nu realizează o muşcătură potrivită între partea inferioară şi cea superioară a gurii. Se întâmplă asta deoarece suptul pune presiune asupra păilor laterale ale maxilarului superior şi asupra palatului bucal (cerul gurii). Ca rezultat, maxilarul se îngustează, ceea ce face ca dinții să nu se alinieze corect.

Pe lângă simptomele de ordin estetic, cele mai frecvente efecte ale acestei anomalii sunt la nivelul funcțional al cavității bucale:

  • dificultăți de vorbire
  • dificultăți la înghițire
  • masticație incorectă
  • dinții înghesuiți sunt mai greu de igienizat; din acest motiv creşte riscul apariției cariilor la acest nivel (în special carii interdentare)
  • afecțiuni gingivale

3. Probleme digestive

Netratată, malocluzia poate aduce implicit probleme digestive deoarece nu va mai putea muşca cum trebuie sau mesteca normal, eficient. Va obosi mult mai repede, deoarece contactele dentare sunt mai puițne. Astfel, va înghiți mâncarea aproape nemestecată, ceea ce va cauza apariția afecțiunilor digestive.

Așadar, beneficiile acestui obicei se transformă în timp în riscuri de care orice părinte trebuie să fie conștient.

Cât durează acest obicei?

Mulți copii încetează să-și mai sugă degetele mari în jurul vârstei de 6 sau 7 luni sau între 2 și 4 ani. Dar chiar și un copil care a încetat să-și sugă degetul mare ar putea reveni la comportament în perioadele de stres.

Când ar trebui să intervenim

Suptul degetului nu este de obicei o problemă până când nu apar dinții permanenți ai unui copil. În acest moment, suptul degetului mare ar putea provoca probleme ortodontice, menționate mai sus. Riscul acestor probleme este legat de cât de des, cât de lung și cât de intens suge copilul degetul. Deși unii experți recomandă abordarea acestui obicei înainte de vârsta de 3 ani, Academia Americană de Pediatrie spune că tratamentul este de obicei limitat la copiii care continuă să sugă degetul după împlinirea vârstei de 5 ani.

Ce pot face pentru a încuraja copilul să se oprească

Vorbeşte cu copilul tău despre asta. Ai mai multe șanse să oprești obișnuința dacă copilul tău dorește să se oprească și ajută la alegerea metodei.

Uneori, este suficient să-l ignori.

Dacă ignorarea nu este eficientă, încercați una dintre aceste tehnici:

–        Lăudați copilul sau oferiți recompense mici – cum ar fi o poveste suplimentară la culcare sau o călătorie în parc – atunci când el sau ea nu suge degetul mare. Plasați autocolante într-un calendar pentru a înregistra zilele în care copilul dvs. evită cu succes acest obicei.

–        Identificați declanșatorii. Dacă copilul suge degetul mare ca răspuns la stres, identifică problema reală și oferă confort în alte moduri – cum ar fi cu o îmbrățișare sau cuvinte liniștitoare.

Pentru unii copii, suptul degetului este un obicei incredibil de greu de depăşit. Încercați să nu vă faceți griji. Presiunea prea mare pusă asupra copilului pentru a opri acest obicei poate chiar să întârzie procesul.

 

Sursa: www.mayoclinic.org / www.stopthumbsucking.org / www.citydent.ro / www.familytoday.com /

Categorie: Bebelus Copil | Data publicarii: 2020-05-04 | Autor: Mamici Smart