Diabetul de tip I la copii poate fi recunoscut dupa cateva semne timpurii. Este foarte important ca parintii sa fie informati si sa le identifice, pentru a-i putea semnala ingrijorarile lor medicului pediatru. In continuare gasiti simptomele diabetului la copii.
Gesturi si semne care indica prezenta diabetului de tip I la copii:
– urinari frecvente si in cantitati insemnate (poliurie)
– sete (polidipsie)
– gat sau gura uscata
– scadere in greutate
– cresterea poftei de mancare (polifagie)
– senzatie de oboseala sau slabiciune
– iritatie de scutec care nu trece cu aplicarea unguentelor
Simptome mai grave
Aceste simptome apar daca diabetul nu este diagnosticat sau tratat:
– scadere in greutate
– dureri de stomac
– greata si voma
– respiratie grea, rapida (respiratie Kussmaul)
– ameteala
Ce se intampla cu copiii care nu primesc insulina?
In timpul mesei, mancarea se digera si se elibereaza zaharul. Acesta din urma este absorbit in sistemul sangvin si este transportat catre celule. Insa pancreasul nu raspunde prin producerea insulinei, astfel ca zaharul nu ajunge in celule.
Cand zaharul nu poate patrunde in celule se declanseaza un intreg lant de evenimente. Copilul oboseste, intrucat celulele sunt secatuite de energie. Intre timp, zaharul continua sa se acumuleze in sange. Daca procesul se repeta, sangele se ingroasa atat de tare incat nu mai poate circula prin vene. Din fericire, rinichii isi fac treaba. Ei filtreaza sangele si elimina substantele nocive pentru organism.
Rinichii si nivelul crescut al zaharului
Atunci cand rinichii detecteaza o cantitate mare de zahar in sange, acestia incep sa il elimine prin urina. Prezenta zaharului in urina se numeste glicozurie. Zaharul se elimina cu tot cu apa in care s-a dizolvat. Drept urmare, copilul urineaza mai mult si mai des pentru a elimina zaharul in exces. Acest proces se numeste poliurie.
Cu cat este o cantitate mai mare de zahar in sange, cu atat copilul urineaza mai des, lucru ce poate duce la deshidratare. Pentru a compensa, organismul cere mai multa apa si copilului ii este mereu sete. Acest proces se numeste polidipsie.
Copiii se pot plange de dureri in gat sau de gura uscata. Parintii observa ca micutii beau cantitati insemnate de suc, lapte sau apa. Uneori, parintii pun urinatul excesiv pe seama faptului ca micutii beau mai multe lichide, asa ca incearca reducerea lor cantitativa. Insa copilul va continua sa urineze des, pentru ca prioritatea organismului este sa elimine excesul de zahar. Consumul de lichide este singura modalitate de a evita deshidratarea.
Urinatul excesiv si senzatia de sete sunt primele indicii ale diabetului zaharat (hiperglicemie). Unii copii se trezesc in toiul noptii pentru a merge la toaleta (nocturie). Copiii mai mici incep sa ude patul (enureza).
Pierderea zaharului prin urina, deshidratarea si imposibilitatea de a folosi zaharul din sange duc la scaderea in greutate, in ciuda unui apetit crescut (polifagie). Pe masura ce simptomele se agraveaza, copilul se simte obosit, ametit sau slabit.
Simptome la bebelusi si copii mici
Simptomele timpurii ale diabetului pot fi mai greu de detectat la bebelusi si copiii mici. Setea este dificil de recunoscut la copiii care nu vorbesc inca. Ritmul de crestere poate influenta, de asemenea, apetitul. In astfel de cazuri, simptomele se pot agrava pana la diagnosticarea diabetului.
Un simptom specific copiilor mici este iritatia de scutec, care nu se vindeca usor prin folosirea unguentelor. Dimpotriva, aceasta se agraveaza de la zaharul din urina.
Folosirea grasimii pentru obtinerea energiei (simptome avansate)
Organismul are nevoie de energie pentru supravietuire. Cand pancreasul nu produce insulina sau insulina nu-si face efectul, celulele nu primesc energie. In timp, corpul incepe sa descompuna grasimi si proteine, pe care le foloseste pentru a obtine energie. Cand se intampla asta, corpul slabeste. In tot acest proces, insa, organismul produce si corpi cetonici nocivi sau ketone, altfel spus, acetona folosita la indepartarea ojei de unghii.
Cand corpul produce ketone, rinichii le detecteaza si incep sa le filtreze prin urina. Daca acestea nu sunt eliminate imediat ce sunt produse, ele incep sa se acumuleze in sange si cauzeaza dureri de stomac si greata severa.
Acumularea de ketone se numeste cetoacidoza diabetica (DKA). Cand organismul nu poate elimina toate ketonele prin urina, este posibil sa le elibereze prin respiratie, astfel ca respiratia copilului poate avea un iz floral, nenatural. Respiratia grea, rapida poate fi o alta incercare a organismului de a elimina mai multe ketone. Acest proces se numeste respiratia Kussmaul.
Cetoacidoza este o afectiune grava. Poate duce la coma si deces. Din fericire, fluidele administrate intravenos si insulina remediaza aceasta problema. Este cea mai grava stare in care se poate gasi un copil cu diabet. Cand copilul este diagnosticat, primeste si toate indicatiile necesare, astfel incat cetoacidoza diabetica este usor de evitat.
In prezent, diabetul este diagnosticat inainte de instalarea DKA. Daca un copil prezinta semnele clasice de diabet, se recomanda analize suplimentare.
Categorie: Sanatate | Data publicarii: 2016-10-30 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu