A fi parinte inseamna un amalgam de contradictii. Pe de o parte, trebuie sa-ti protejezi copiii si sa ai grija sa fie mereu in siguranta. Pe de alta, trebuie sa ii lasi sa aiba parte de propriile dezamagiri si de repercusiunile propriilor fapte, astfel incat sa-si formeze un comportament corect ca adulti. In continuare, ai cateva semne ca iti cocolosesti copilul si ca e nevoie sa ii oferi mai multa independenta.
Renunta inainte sa incerce. Atunci cand te ocupi tu de responsabilitatile copilului tau, in loc sa il lasi pe el sa le duca la bun sfarsit, acesta nu va avea repere in viitor. Daca micutul tau renunta sa mai aiba idei, sa se implice in activitati sau sa-si asume responsabilitati, ar putea fi un semn ca este cocolosit pana in punctul in care nu stie cum sa actioneze.
Nu stie sa faca fata dezamagirilor. Niciunui parinte nu ii place sa-si vada copilul dezamagit, dar se mai intampla si asta in viata. Pe termen scurt, poate parea o idee buna sa il poti proteja de astfel de experiente, insa nu faci decat sa amani inevitabilul, iar atunci copilul nu va sti sa faca fata situatiei. Un copil care nu poate sa proceseze o dezamagire si care nu are niciun mecanism de aparare este un copil care a fost protejat si cocolosit intr-o asemenea masura incat nu a experimentat niciodata acest aspect al conditiei umane.
Se simte coplesit prea usor. Daca tu ii faci programul, decizi cu ce se imbraca, ce mananca sau cu cine interactioneaza, cel mic nu o sa greseasca niciodata. Totodata, nu o sa stie sa faca singur niste lucruri elementare si va fi coplesit cand va trebui sa faca o alegere dificila sau sa infrunte o situatie necunoscuta, atunci cand mai creste.
Este anxios. Anxietatea este o tulburare care poate fi diagnosticata, insa poate fi si rezultatul protectiei excesive. Nu poti stapani fiecare aspect al vietii piticului pentru totdeauna si nici nu te poti ocupa de fiecare obstacol pe care il intalneste in calea lui. Daca incerci sa faci asta, nu o sa reusesti decat sa-l lasi descoperit si nu o sa fie in stare sa faca fata nici celei mai mici incertitudini sau dificultati.
Evita sa incerce lucruri noi. Un copil cocolosit va evita deseori experientele si intalnirile cu oameni noi, pentru ca pur si simplu nu are formata deprinderea de a face fata unor astfel de situatii unde rezultatul nu este controlat de un parinte.
Are nevoie adesea sa fie salvat. Dai fuga repede sa iti salvezi copilul? Daca te simti ca si cum ai fi super-eroul personal al piticului, inseamna ca l-ai cocolosit intr-atat incat nu stie cum sa treaca peste o greutate cat de mica ar fi ea.
Categorie: Copil | Data publicarii: 2016-11-29 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu