Noua luni petrecute intre mit si realitate. Asa se desfasoara sarcina pentru multe femei care se asteapta ca totul sa fie ca in filme si, din cand in cand, se vad nevoite sa rescrie scenariul. Ca sa fii pregatita, dar sa nu fii nevoita sa scormonesti dupa informatii prin carti sau forumuri online, afla sapte lucruri despre sarcina pe care nu ti le spune nimeni.
Relatia cu partenerul se modifica
In aceasta perioada vei fi mai sensibila si mai pretentioasa. Schimbarile hormonale sunt in floare, te vei trezi ca esti poate mai nervoasa sau ca treci de la bucurie la tristete in cateva secunde. Modificarile din corpul tau vor face si ca viata sexuala sa devina o provocare si depinde numai de voi sa gasiti calea prin care sa nu renuntati la intimitate, desigur, daca din punct de vedere medical totul este in regula. Inclusiv dupa nastere, indiferent de tipul ei, chiar si dupa cele 6 saptamani de recuperare, este posibil ca vaginul tau sa fie foarte uscat, ceea ce favorizeaza aparitia candidozei. In aceste conditii, nici raporturile sexuale nu sunt cele mai placute, dar trebuie sa gasesti impreuna cu partenerul si cu medicul ginecolog solutia ideala pentru a trece si peste acest hop.
Pe de alta parte, in aceste luni te vei simti mai responsabila si vei astepta asta si de la partenerul tau. Vei incepe sa ai obsesia „cuibului“, sa fii mai atenta la curatenie si la lucrurile care i-ar putea dauna bebelusului. Iar taticul s-ar putea sa nu tina pasul cu toate aceste noi exigente, ceea ce ar putea duce la neintelegeri care nu existau inainte.
Nu sunt lucruri usor de gestionat, de aceea comunicarea trebuie sa fie mereu pe primul plan.
Nasterea poate fi dureroasa si murdara
Din start iti spunem ca nu trebuie sa te sperii. Exista, in prezent, numeroase metode prin care nasterea sa nu mai fie o experienta traumatizanta. Insa daca nasti natural este posibil sa suferi ruptura de perineu, iar videcarea este anevoioasa. In cazul in care exista riscul iminent de ruptura a tesutului, medicul va alege sa efectueze o epiziotomie. In anumite situatii, epiziotomia este absolut necesara. Medicii efectueaza aceasta interventie daca fatul este in pericol si trebuie scos imediat, daca este prea mare sau daca tesutul din jurul vaginului este prea subtire. Nu uita ca exista si in cazul nasterii naturale exista anestezie.
Un alt lucru despre care se vorbeste mai putin este acela ca in timpul nasterii naturale poti urina sau poti avea scaun, pentru ca muschii pe care ii folosesti ca sa impingi bebelusul afara sunt aceiasi care actioneaza si in timpul tranzitului intestinal. In plus, copilul apasa pe sfinctere si este imposibil sa iti mai controlezi scaunul. Nu iti face griji, nu esti nici prima si cu siguranta nici ultima care trece prin aceasta experienta. Chiar si dupa nastere, indiferent de tipul ei – naturala sau cezariana, este posibil sa suferi de incontinenta urinara. Stai linistita, aceste accidente vor disparea destul de repede, pe masura ce corpul se reface.
Femeile insarcinate stralucesc
Este adevarat ca femeile insarcinate au un chip mai luminos si asta datorita fluxului sangvin marit, deoarece cantitatea de sange din corpul unei gravide creste cu 50%. La fel de adevarat este, insa, si faptul ca in sarcina apar pete pigmentare la nivelul fetei. Hormonii sunt de vina si de aceasta data. Cresterea nivelului de estrogen si progesteron determina o hiperactivare a melanocitelor, celulele care produc melanina, pigmentul care favorizeaza bronzul. Poti evita aparitia acestor pete daca te feresti de expunerea la soare sau daca folosesti creme cu factor mare de protectie impotriva razelor ultraviolete.
In mod normal, aceste pete, la fel ca linia inchisa la culoare de pe burtica, dispar la cateva luni dupa nastere. Exista si cazuri in care petele nu trec de la sine sau reapar la expunerea la soare, iar atunci alegerea inteleapta este sa consulti medicul dermatolog.
Numarul la pantofi va creste
Kilogramele acumulate in timpul sarcinii forteaza corpul sa se adapteze. De aceea, este posibil ca numarul la pantofi sa creasca si cu un numar. Schimbarile acestea nu sunt permanente si totul revine la normal dupa ce nasti, insa cu o conditie: sa nu iei in greutate mai mult decat iti recomanda medicul.
Si, din nou, hormonii isi fac simtita prezenta. Relaxina, unul dintre hormonii sarcinii, slabeste articulatiile in jurul pelvisului astfel incat copilul sa poata inainta spre canalul de nastere. Tot ea slabeste si ligamentele piciorului, lasand oasele sa se intinda. De fapt, piciorul nu este in crestere, doar ca ligamentele care tin cele 26 de oase impreuna nu sunt la fel de stranse cum au fost inainte de a ramane insarcinata. Asadar, oricat de surprinzator ti s-ar parea, se poate ca picioarele sa ti se si lungeasca, nu doar sa ti se lateasca.
Burtica nu va disparea ca prin minune dupa nastere
Multe femei traiesc cu ideea ca dupa ce nasc vor arata ca inainte sa ramana insarcinate. La acest mit contribuie si numeroasele vedete care se fotografiaza la iesirea din maternitate, laudandu-se cu trupurile de fotomodel. Adevarul este ca, in cazul majoritatii mamicilor, dupa nastere burtica va ramane umflata si va avea dimensiunea din luna a sasea de sarcina, doar ca va fi foarte moale. Poate dura si 3-4 luni pana sa revii la forma dinainte de a ramane insarcinata, iar multe persoane te vor intreba poate cand trebuie sa nasti, dar asta nu trebuie sa te demoralizeze. Tu fa ce e mai bine pentru sanatatea ta si pentru copil, iar aceste detalii vor fi lipsite de importanta.
Alaptarea nu este usoara
Pentru o parte dintre proaspetele mamici, alaptarea poate fi chiar dureroasa. Uneori, durerile pe care le provoaca se apropie de intensitatea celor din timpul nasterii naturale. Sa nu te surprinda daca vei observa mici sangerari sau descuamari ale sfarcurilor. Toate acestea nu trebuie sa te descurajeze, insa. Exista numeroase solutii pentru a stimula desfundarea canalelor, iar in cazul in care mameloanele sunt foarte uscate le poti proteja cu diverse unguente sau cu mameloane de silicon.
Pe langa toate acestea, trebuie sa ai foarte multa rabdare si cu bebelusul, care la inceput nu va sti sa suga sau nu va avea suficienta forta. Ai auzit, probabil, de “furia laptelui”. Sanii ti se vor intari foarte tare si vei produce mai mult lapte decat poate copilul sa suga. In acest caz, este foarte important sa folosesti o pompa de san sau sa elimini laptele sub un jet de apa calduta, pentru a nu ajunge la complicatii. Angorjarea sanilor poate duce la mastita, pentru ca nu se golesc corespunzator la fiecare alaptare. Se umfla, devin plini de galme, sunt durerosi si tensionati, incep sa curga. Canalele superficial umplute cu lapte pot aparea ca niste corzi tensionate de-a lungul sanilor, amandoi putand fi afectati.
Eliminarea lohiilor, sangerarea de dupa nastere
Indiferent de tipul de nastere prin care ai trecut, va trebui sa porti absorbante si asta din cauza sangerarilor vaginale care dureaza aproximativ 2-6 saptamani. Acesta este modul prin care uterul se curata dupa nastere. Lohiile pot fi mai abundente sau normale, ca in timpul menstruatiei. La inceput, sangerarea va fi mai puternica, de un rosu aprins si poate contine cheaguri, apoi, pe masura ce corpul se vindeca lohiile devin maronii si apoi galbui. De obicei, lohiile rosii sunt eliminate in prima saptamana. Daca sangerarea roasiatica persista sau sangele redevine rosu dupa ce devenise maro, acesta este un semn de alarma, ca depui un efort prea mare. Alegerea inteleapta este sa te menajezi si sa contactezi medicul pentru indrumare.
Categorie: Pentru tine | Data publicarii: 2017-12-17 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu