Sarcina reprezinta o perioada plina de bucurie, dar si de provocari. Te poti trezi intr-o avalansa de intrebari care te pot coplesi. Desi nu este nevoie sa analizezi minutios fiecare detaliu, sunt cateva aspecte de care trebuie sa tii seama ca sa ai o sarcina fara probleme. Iata opt lucruri interzise in sarcina:
Sauna si baile fierbinti
Daca iti plac baile fierbinti (cu apa de peste 39 de grade Celsius) ori sauna, ar fi bine sa renunti la ele cat timp esti insarcinata. Apa fierbinte poate face ca bebelusul sa fie privat de oxigen, crescand riscul aparitiei unor malformatii congenitale.
Automedicatia
Medicamentele testate si considerate 100% sigure in sarcina sunt fierul, vitaminele, insa si acestea in dozele recomandate de medic, altfel pot afecta fatul, dar si medicamente pentru glanda tiroida. Alte medicamente relativ sigure sunt: paracetamolul, insulina, penicilinele, metoclopramidul, ranitidina, aspartamul, cortizonul si ibuprofenul inainte de al treilea trimestru de sarcina. Restul medicamentelor a caror siguranta nu a fost dovedita la oameni sunt de evitat, pe cat posibil. Medicul va stabili daca efectele pozitive ale tratamentului sunt mai importante decat riscul potential pentru fat. De exemplu, toxoplasmoza sau infectiile urinare vor fi obligatoriu tratate.
Sedentarismul
Bineinteles, nu este recomandat sa incepi sa rdici greutati sau sa faci efort fizic intens in aceasta perioada, insa nici lipsa activitatii fizice nu este benefica. Inotul, plimbarile prin parc si yoga sunt cele mai fericite optiuni pentru o gravida. Efortul fizic moderat te ajuta sa iti intaresti sistemul imunitar, previne edemele, imbunatateste circulatia si ajuta la sustinerea burticii marite.
Alimentatia excesiva
Contrar preconceptiei ca in timpul sarcinii „mananci pentru doi”, trebuie sa stii ca abia din cel de-al doilea trimestru este nevoie sa maresti aportul caloric cu aproximativ 300 de calorii zilnic. Ideal pentru o femeie cu greutate normala este sa se ingrase cu 500 de grame pe saptamana, iar pana la nastere sa nu ia mai mult de 12 kilograme in greutate.
Cafeaua in exces
Cafeaua in exces (mai mult de 300 mg de cofeina pe zi) poate creste riscul de avort spontan, dar poate face si ca bebelusul sa fie subponderal la nastere.
Anumite ceaiuri
Cu toate ca ai fi tentata sa crezi ca anumite ceaiuri reprezinta alternativa mai sigura, afla ca si acestea sunt interzise in sarcina: de exemplu, ceaiul negru si ceaiul verde trebuie consumate cu masura, deoarece contin cofeina, iar coada soricelului, rostopasca, cimbrul, anasonul, feniculul, lemnul dulce, smirna, tataneasa, frunzele de zmeura, salvia si lamaita sunt de evitat.
Fumatul
Unele femei sunt tentate sa fumeze tigari light in timpul sarcinii, crezand ca asta va proteja fatul. O singura tigara contine zeci de substante toxice, cancerigene, care ajung in organism, iar in fumul de tigara au fost identificate peste 4000 de substante nocive. Asadar, fatul este expus la un cocktail nesanatos care si daca nu il afecteaza pe moment il poate face sa sufere in viitor de astm bronsic, bronsita si pneumonie.
Consumul de alcool
Pe de alta parte, si alcoolul consumat de mama ajunge la copil. Si daca ficatul tau este capabil sa metabolizeze alcoolul din sange, ficatul bebelusului se va dezvolta complet doar spre mijlocul sarcinii, astfel incat acesta va procesa cu greutate cantitatea de alcool prezenta in sangele lui. Copilul este astfel expus la o cantitate prea mare de alcool, ceea ce va avea ca urmare afectarea permanenta a celulelor unui fat in crestere.
Categorie: Sarcina | Data publicarii: 2017-10-16 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu