Venirea in familie a unui nou membru ii afecteaza si pe tati, nu doar pe mame asa cum multi sunt tentati sa creada. Emotiile puternice, indatoririle care vin odata cu noul statut, grijile financiare, efortul fizic, sentimentul ca este neglijat, lipsa intimitatii sunt factori declansatori pentru depresia postnatala la tatici.
Nasterea unui copilas nu este lucru usor nici pentru tatici. Chiar daca rolul lor pare ca este mai putin supus presiunilor decat al mamei, iar barbatii sunt considerati mai puternici si mai stabili din punct de vedere emotional, ei bine, si ei pot avea stari de anxietate, stari depresive.
Inclusiv din punct de vedere fizic, in corpul proaspatului tatic au loc transformari hormonale si emotionale care il responsabilizeaza si il pregatesc pentru paternitate. Hormonul masculin care stimuleaza virilitatea scade in concentratie odata cu venirea pe lume a bebelusului, iar unde nu ajuta natura trebuie sa intervina partenera prin comunicare sau medicul de specialitate daca situatia nu se amelioreaza.
Semne ale depresiei postnatale, inclusiv la tatici:
– Stare de somnolenta prelungita, de oboseala chiar daca orele de odihna sunt suficiente.
– Dezinteres fata de activitatile zilnice.
– Lipsa apetitului.
– Apatie.
– Lipsa dorintei sexuale.
– Stari de anxietate si neliniste sufleteasca fara a sti exact motivul.
– Sentimente de inutilitate, neputinta, vinovatie.
– Deconectare, instrainare fata de persoana de langa tine sau chiar fata de copil.
– Ganduri negre.
Sustinerea este esentiala in astfel de cazuri. Este important ca taticul sa formeze o legatura stransa cu micutul inca din primele ore de viata, sa ajute la baita, la schimbatul scutecelor, sa interactioneze cu bebelusul prin joaca, alint, masaj, plimbari, povesti inainte de culcare. Ori de cate ori se simte nesigur, tatal isi poate vedea rezultatele concrete ale implicarii in viata de familie.
Chiar daca necesita mult tact in abordare, depresia postnatala este o problema care nu trebuie in niciun caz ignorata sau ascunsa sub pres. Nu este nicio rusine sa cauti rezolvare, pentru ca ea nu va disparea de la sine. Alegerea inteleapta, in cazul in care nimic din tot ce ai incercat nu functioneaza, este ajutorul specializat, tratamentul medicamentos sau chiar internarea in spital daca doctorul decide ca asa e cel mai bine pentru pacient.
Categorie: Pentru tine | Data publicarii: 2017-11-21 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu