De la 1 ianuarie 2018 s-au schimbat cateva lucruri in ceea ce priveste acordarea concediului si a indemnizatiei de crestere a copilului. Astfel, indemnizatia minima are acum o limita minima de 1250 de lei (raportata la valoarea indicatorului social de referinta care este de 500 de lei), dar din septembrie 2017 are si o limita maxima de 8.500 de lei lunar (indiferent cat de mari sunt veniturile parintelui care intra in concediul de crestere a copilului). Iata cum se acorda concediul si indemnizatia de crestere a copilului in 2018.

Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit (…), beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara„, prevede ordonanta de guvern 111/2010.

Ca si pana acum, oricare dintre parinti poate solicita acest drept, iar cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate timp de 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului.

In afara de banii obtinuti din salarii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, cele 12 luni de venituri necesare anterior nasterii copilului pot fi constituite integral si din perioade in care solicitantii au beneficiat, de exemplu, de somaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fara plata pentru cresterea copilului.

Ramane in vigoare si prevederea conform careia parintelui care nu si-a luat concediu de crestere a copilului, de pilda tatalui, ii va reveni din concediu cel putin o luna. In cazul in care decide sa renunte la acest drept, trebuie sa anunte in scris agentia pentru plati, iar concediul mamei se va scurta cu o luna. Atentie! Banii incasati necuvenit in luna cu pricina (de mama, in cazul nostru, daca tatal nu anunta agentia de plati) vor trebui restituiti

Cuantumul minim al indemnizatiei nu poate fi mai mic decat suma rezultata prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, (…) si nici mai mare de 8.500 lei„, stabileste ordonanta mentionata anterior.

In ceea ce priveste sarcinile gemelare, de tripleti sau multipleti, cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza in 2018 cu suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta pentru fiecare copil nascut dintr-o astfel de sarcina, incepand cu al doilea copil.

Parintele care primeste indemnizatia nu mai are dreptul sa realizeze si alte venituri. Exceptie fac:

– persoanele care primesc diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu

– indemnizatiile primite in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;

– persoanele care realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei – acum, 3750 de lei.

Cinci contracte de inchiriere reprezinta venituri din activitati independente

Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor prin derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie.

Pentru depunerea dosarului privind indemnizatia de crestere copil sunt necesare urmatoarele acte:

– actele de identitate ale parintilor (mama si tata copil);

– certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul;

– certificat de nastere pentru toti copiii nascuti dupa anul 2006;

– certificat de casatorie sau livret de familie completat la zi;

– dovada eliberata de angajator din care sa reiasa data cu care incepe concediul de crestere copil (decizia de suspendare a contractului de munca pentru efectuarea concediului de crestere copil);

– adeverinta tip completata de angajator  descarca;

– optional, extras de cont (BRD, BCR, CEC, ING, B.Transilvania etc);

– cererea tip de solicitare a acestui drept – descarca;

– dosar cu sina.

Actele se depun de unul dintre reprezentantii legali ai copilului si se prezinta in copie si in original.

 

 

Categorie: Pentru tine | Data publicarii: 2018-01-08 | Autor: Mamici Smart